ABD ‘borç limiti’ tasarısı Senato’dan geçti
Beyaz Saray ile Cumhuriyetçiler arasında uzun süren müzakerelerin ardından, üzerinde anlaşmaya varılan ve Temsilciler Meclisi’nde 117’ye karşı 314 oyla kabul edilen Mali Sorumluluk Yasa Tasarısı için ABD Senatosu’nda da oylama yapıldı.
Senato’da 10’dan fazla değişiklik teklifi reddedilirken, yasa tasarısı 36 “hayır” oya karşılık 63 “evet” oyu ile kabul edildi.
Borç limitinin 1 Ocak 2025’e kadar askıya alınmasını öngören yasa tasarısı yasalaşmak için ABD Başkanı Joe Biden’ın imzasına sunulacak.
Böylece, borç limitinin artırılması, federal hükümetin nakit sıkıntısı çekmesini ve temerrüde düşmesini engelleyecektir.
“En kısa zamanda yasalaşmasını bekliyorum”
Başkan Biden yaptığı yazılı açıklamada, yasa tasarısını hızlı bir şekilde geçirdikleri için Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer ve Senato Azınlık Lideri Mitch McConnell’e teşekkür etti.
Partiler üstü bu anlaşmanın ABD ekonomisi ve Amerikan halkı için büyük bir fayda olduğunu kaydeden Biden, yasa tasarısının “Amerika’ya Yatırım” gündeminin temellerini koruduğunu vurguladı.
Biden, şu anda işlerinin bitmediğinin altını çizerek, bu anlaşmanın ülke çıkarları doğrultusunda hareket edildiğinde nelerin mümkün olduğunu hatırlattığının altını çizerek, “Yarın bu yasa tasarısını bir an önce yasalaştırmayı ve doğrudan Amerikan halkına seslenmeyi sabırsızlıkla bekliyorum.” terimini kullandı.
“Varsayılan, ciddi zorluklara neden olurdu”
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Kongre’nin Başkan Biden liderliğinde borç limitini askıya alan ve ABD’nin ilk kez temerrüde düşmesini önleyen iki partili bir yasa tasarısını geçirmesinden memnun olduğunu söyledi.
Söz konusu yasanın ABD’nin ekonomik büyümesi ve istikrarı için kritik öneme sahip olduğuna işaret eden Yellen, olası bir temerrüde düşmenin Amerikalı aileleri önemli ölçüde sıkıntıya sokacağını vurguladı.
Kongre’nin misyonunun ABD’nin faturalarını zamanında ödeyebilmesini sağlamak olduğuna işaret eden Yellen, ABD’nin tüm inancının ve itibarının pazarlık konusu olmaması gerektiğine inandığını belirtti.
Artık Başkan Biden’ın ekonomik gündemini yerine getirmeye odaklandıklarını kaydeden Yellen, “Hazine, Amerikalı vergi mükellefleri, aileleri ve çalışanları için ekonomik faydaları en üst düzeye çıkarmak için Enflasyon Düşürme Yasasını etkin bir şekilde uygulamaya devam edecek.” sözlerini verdi.
10 yılda 1,5 trilyon dolar tasarruf edebilir
Borç limitinin askıya alınmasına ek olarak, bazı federal programlara yapılan harcamalarda kesinti yapılmasını öngören yasa tasarısında, gıda yardımı programları da dahil olmak üzere bazı devlet yardımı yararlanıcılarına yeni çalışma ihtiyaçları getirilmesi planlanıyor.
Tasarı ile Kovid-19 salgını sürecinde sağlanan ancak kullanılmayan yardım paralarının geri alınması öngörülüyor.
Buna ek olarak, yasa tasarısı bazı enerji projeleri için izin sürecini hızlandırmayı hedefliyor.
ABD Kongre Bütçe Ofisi’nin (CBO) yasa tasarısının federal borç ve bütçe açığı üzerindeki etkisine ilişkin değerlendirmesine göre, yasanın yasalaşması ve üst sınır ödeneklerinin planlandığı gibi uygulanması durumunda bütçe açığının yaklaşık yüzde 20 oranında azalması bekleniyor. Önümüzdeki 10 yılda 1,5 trilyon dolar.
Borç limitinin 5 Haziran’a kadar artırılması gerekiyor
ABD, 19 Ocak’ta 31.4 trilyon dolarlık borç sınırına ulaştı ve ABD Hazinesi, sınırı aşmamak ve olası bir temerrüde düşmemek için olağanüstü önlemler almaya başladı.
Hazine Bakanlığı, bu olağanüstü önlemlerin Haziran ayı başına kadar tükenebileceği konusunda uyardı.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy’ye borç limiti konusunda yazdığı son mektubunda, mevcut verilere dayanarak, Kongre zam yapmadığı takdirde Hazine’nin yükümlülüklerini yerine getirmek için yeterli kaynağa sahip olmayacağını iddia ediyor. veya borç limitini 5 Haziran’a kadar askıya alır. bildirmişti.
ABD Hazinesi’nin nakit seviyesi, borç limiti müzakerelerinin sürmesiyle 25 Mayıs itibarıyla 2017’den bu yana en düşük seviye olan 38,8 milyar dolara geriledi.