İstanbul’da ‘sahte bahar’
İSTANBUL’da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle ‘yalancı bahar’a aldanan bazı ağaçlar çiçek açtı. Bu durumun mevsim kaymasına ve tarımda kayıplara neden olduğunu belirten İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak Bilimi ve Ekoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, “Son yıllarda daha sık karşılaşmaya başladık. 10 yılda bir görülecekken, artık 2-3 yılda bir görülüyor.Yalancı bahar, düşen sıcaklıklarla birlikte tarımsal üretimin azalması demek.Bu nedenle fırtına orman yangını gibi doğa olaylarıyla daha sık karşılaşacağız.Mevsimler değişecek. başladı” dedi.
Türkiye genelinde sıcaklıklar bu yıl ortalamanın üzerinde seyrediyor. Aralık ayından bu yana ülke genelinde ortalama sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. İstanbul’da sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle ‘yalancı bahar’a aldanan bazı ağaçlar Aralık ayı sonunda çiçek açmaya başladı. prof. Doğanay Tolunay, havaların mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle bitkilerin bahar zannettikleri için çiçek açtığını söyledi. Bunun mevsim geçişlerinin bir göstergesi olduğunu belirten Prof.
“10 yılda bir görülebilirken artık 2-3 yılda bir görülüyor”
İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak Bilimi ve Ekoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. yaklaşık 10 derecenin altına düşerse bitkiler kış uykusuna girer ama sıcaklıklar tekrar 10 derecenin üzerine çıkarsa bitkiler bahar gibi görünürler öyle bir durumla karşı karşıya kalırlar ki sıcaklığın artmasıyla birlikte tomurcuklarını patlatıp tekrar çiçek açarlar. bu durumu ‘yalancı bahar’ olarak adlandırın.Son yıllarda daha sık karşılaşmaya başladık.Mesela 2021 yılının Ocak ayında benzer bir durumla karşılaştık.Ondan önce 2010 yılında bu olayı yaşadık.Dolayısıyla görülme sıklığı da başladı. Eskiden 10 yılda bir görülürken artık 2-3 yılda bir oluyor.’Yalancı bahar’ olgusuyla karşı karşıyayız.Biz buna ‘Gösterge’ diyoruz.Erken çiçek açma gibi olaylar ise bitki Rekorlar daha sık oluşmaya başlıyor Rekorlar kırılıyorsa o rekorlar daha yakın Suların zamanla kırılması iklimlerin değiştiğinin göstergesidir” dedi.
“SAHTE BAHAR TARIMSAL ÜRETİMİN AZALMASI DEMEKTİR” Ağaçların erken çiçek açmasının hasadı olumsuz etkilediğini belirten Prof. örnek olay bakın bitkilerin zamansız çiçek açması iklim değişikliğinin göstergesidir.Don kayıpları dediğimiz duruma neden olur.Sahte bahar demek düşen sıcaklıklarla birlikte tarımsal üretimde azalma demektir bu durum ekonomiye yansır. Son 72 yılın en sıcak Aralık ayında rekor kırıldı. Ocak ayının ilk haftasında da bu sıcaklık artışları devam etti, ortalamanın çok üzerinde sıcaklıklar yaşandı” dedi.
“MEVSİMLER KAYMAYA BAŞLADI”Prof. Mevsim geçişlerinin başladığını anlatan Dr. Tolunay, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ciddi bir kuraklık var. Türkiye’nin büyük bir kısmında yağışlar azaldı. Fırtına, orman yangını gibi doğa olaylarıyla daha sık karşılaşacağız. Mevsimler değişmeye başladı. Bunu geçen sene gördük, sonra kış geldi, kar yağdı. Aralık ayının sonuna kadar mesela sezon ortasında geçişlerin daha hızlı olduğunu görüyoruz. Bahar mevsimlerinin kısaldığını ve kıştan yaza direkt bir geçiş olduğunu görüyoruz. İlkbaharda yağış olmadığında bitkilerin gelişimi yavaşlar, tarım bitkileri boylanamaz. Bu sezon vardiyalar başta tarım olmak üzere tüm departmanları etkiliyor.”